Bergen Noorwegen Bezienswaardigheden Informatie

Bergen Noorwegen Bezienswaardigheden Informatie en Gegevens van de Noorse Stad Bergen. Op deze pagina is een overzicht te vinden van de bezienswaardigheden gegevens en informatie van de stad Bergen in Noorwegen. Bergen bezienswaardigheden informatie en gegevens.

Bergen Noorwegen Bezienswaardigheden Informatie en Gegevens

Bergen met 279.792 inwoners in 2018 na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Met de omliggende plaatsen wonen er in de gehele regio zo’n 420.00 mensen. Rondom de stad zijn zeven bergen te vinden die de stad het karakteristieke uiterlijk geven. Bergen is van oudsher een havenstad. Op deze pagina is ook een kaartje te vinden met informatie over de Bergen Noorwegen bezienswaardigheden.


advertentieGeschiedenis van Bergen

De stad Bergen zou als Bjørgvin gesticht zijn in 1070 door koning Olaf III van Noorwegen, misschien ook wel bekend als Olaf Haraldsson of Olav Kyrre (= Olav de zwijgzame). Maar echt overtuigend bewijs hiervoor ontbreekt. Tot 1299 was Bergen de hoofdstad van Noorwegen. Aan het einde van de 13e eeuw behoorde Bergen zelfs tot de belangrijkste en welvarende Hanzesteden. Sinds die tijd is Bergen een belangrijke handelsstad en havenstad gebleven, zij het dat in de loop van de eeuwen de invloed van de stad wel is afgenomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn op 20 april 1944, werd een deel van de historische oude binnenstad van Bergen verwoest. Dit kwam doordat een Nederlands vissersschip, vol gestouwd met dynamiet in de haven van Bergen tot ontploffing werd gebracht. Desalniettemin heeft Bergen nog steeds een sfeervolle binnenstad en havengebied die geliefd zijn bij toeristen. Dit komt mede doordat er een reconstructie is gemaakt van de Hanzegebouwen zoals die eerder in de stad gestaan hebben.

Bergen Noorwegen Bezienswaardigheden

Bergen Noorwegen Bezienswaardigheden

Bryggen Havengebied

Het Bryggen Havengebied met de weder opgebouwde Hanzegebouwen is een geliefd gebied om te flaneren, recreëren en te genieten van een hapje en een drankje. Sinds 1979 staat Bryggen op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Edvard Grieg Museum Troldhaugen

 • Adres: Troldhaugvegen 65
 • Plaats: Paradis
 • Telefoon: +47(0)55-922992

Openingstijden Edvard Grieg Museum

 • Mei t/m september
  Dagelijks: 09.00 – 18.00 uur
 • Oktober t/m april
  Dagelijks: 10.00 – 16.00 uur

Troldhaugen is het laatste huis waar de Noorse componist Edvard Grieg woonde. Nu is het ingericht als Edvard Grieg Museum. Op het terrein bevindt zich ook de bergcrypte waar Edward Grieg en zijn vrouw Nina begraven zijn.


Fløbanen Kabelspoorbaan

 • Adres beneden station: Vetrlidsallmenningen 21, Bergen

De kabelspoorbaan Fløbanen brengt je naar de top van de berg Fløyen waar je een prachtig uitzicht over de stad Bergen en de omgeving hebt. Het station bevindt zich in de stad, vlakbij het centrum . Het beneden gelegen deel van de spoorbaan loopt eerst door een tunnel maar aks je die verlaten hebt kun je genieten van het uitzicht over de stad. De spoorbaan is dagelijks open van 07.30 tot 23.00 uur


Fløyen Uitzichtpunt

Vanaf de berg Fløyen heb je een prachtig uitzicht over de stad Bergen. Je kunt de top bereiken via de Fløbanen, een kabelspoorbaan, die je naar de top brengt.


Bergen de vertrekhaven van de Hurtigruten

 • Adres Hurtigruten Terminal: Nøstegaten 30, Bergen

Bergen is de vertrekhaven van de schepen van de beroemde Hurtigruten. De Hurtigruten is de beroemde scheepsverbinding die langs de kust Noorwegen van Bergen helemaal naar het in het noordoosten gelegen Kirkenes voert…Hurtigruten reisgids >


Bergen Beroemde Inwoners

Natuurlijk zijn er in de tweede stad van Noorwegen een aantal beroemdheden geboren. Hieronder kun je een overzicht vinden van beroemde inwoners van de stad Bergen…beroemde inwoners van Bergen >

 • Ivar Giaever
  5 april 1929
  In Bergen geboren Amerikaanse natuurkundige die in 1973 de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving.
 • Edvard Grieg
  15 juni 1843 – 4 september 1907
  Klassieke componist, vooral bekend van de Peer Gynt-suites en de lyrische stukken voor piano
 • Terje Hauge
  5 oktober 1965
  Voetbalscheidsrechter die meer dan 50 internationale wedstrijden floot waaronder de UEFA Champions League Finale tussen Arsenal en Barcelona op 17 mei 2006.
 • Ludvig Holberg
  3 december 1684 – 28 januari 1975 (Kopenhagen)
  Deens-Noorse schrijver
 • Sissel Kyrkjebø
  24 juni 1969
  Noorse zangeres
 • Sverre Lunde Pedersen
  17 juni 1992
  Noorse schaatser die samen met Håvard Bøkko en Simen Spieler Nilsen de gouden medaille won op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Winterspelen van 2018.
 • Amalie Skram
  22 augustus 1846 – 15 maart 1905 (Kopenhagen)
  Noorse schrijfster en feministe
 • Gunnar Staalesen
  19 oktober 1947
  Noorse thrillerschrijver, vooral bekend van de Varg Veum thrillers die vrijwel allemaal in en rondom de stad Bergen zijn gesitueerd.

Bergen Informatie

 • Soort stad: havenstad, provincie hoofdstad
 • Provincie: Hordaland
 • Bevolking: 279.792 inwoners (2018)
 • Oppervlakte: 465,32 km²

Kaart Bergen Noorwegen Bezienswaardigheden


advertentieBijpassende Informatie