Fjorden in Noorwegen

Fjorden in Noorwegen. Wat zijn de mooiste en grootste Noorse fjorden? Waar ligt elke fjord en wat is er te zien? Hoe reis je naar naar de florden in Noorwegen?

Fjorden in Noorwegen

De fjorden trekken jaarlijks vele honderdduizenden toeristen naar Noorwegen. Vaak wordt er gereisd met een cruiseschip maar ook op andere manieren zijn ze een bezoek meer dan waard. Een goed alternatief is gebruik te maken van de veerdiensten van de Hurtigruten. Op deze pagina is een overzicht gemaakt van de mooiste en grootsten fjorden van Noorwegen. Er is bovendien informatie te vinden over de ligging en belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van elke fjord. Je kunt trouwens ook gebruik maken van het onderstaande interactieve kaartje die de ligging aangeeft van elke fjord en bovendien een aantal mooie foto’s toont. Goede Noorwegen reisgidsen kunnen trouwens ook achtergrondinformatie geven.


Waar liggen de mooiste Noorse fjorden?


Overzicht van de Fjorden in Noorwegen

Onderstaand het overzicht van de fjorden in Noorwegen. De indeling is op basis de lengte. De langste Noorse fjord staat dan ook boven aan de lijst. Naast de Nederlandse naam is ook de Noorse naam opgenomen. Bovendien is aangegeven in welke provincie deze gelegen is en niet te vergeten de lengte. Een enkele keer is ook nog de Sami naam toegevoegd.

De Sognefjord is trouwens de langste Noorse fjord en na Kangertittivaq in Groenland en de Greely Fiord op Ellesmere-eiland in Canada de derde te wereld als het om de lengte gaat.

 1. Sognefjord / Sognefjorden (Vestland) lengte 205 kilometer
 2. Hardangerfjord  / Hardangerfjorden (Vestland) 179 kilometer
 3. Vestfjord / Vestfjorden (Lofoten, Nordland) 155 kilometer
 4. Trondheimsfjord / Trondheimsfjorden (Trøndelag) 130 kilometer
 5. Porsangerfjord / Porsangerfjorden / Porsáŋgguvuotna (Troms og Finnmark) 123 kilometer
 6. Lyngenfjord / Lyngenfjorden / Ivgovuotna (Troms og Finnmark) 121 kilometer
 7. Kvænangenfjord / Kvænangen / Návuotna (Troms og Finnmark) 117 kilometee
 8. Storfjord / Storfjorden (Møre og Romsdal) 110 kilometer
 9. Ullsfjord / Ullsfjorden / Moskavuotna (Troms og Finnmark) 110 kilometer
 10. Nordfjord / Nordfjorden(Vestland) 106 kilometer

Meer bekende Noorse fjorden

Onderstaan overzicht van fjorden is ingedeeld op naam. Ze genieten behoorlijk wat bekendheid en zijn zeker een bezoek waard maar behoren niet tot de tien langste fjorden van Noorwegen.

 • Geirangerfjord / Geirangerfjorden (Møre og Romsdal) 15 kilometer

Bijpassende informatie

Afbeelding bovenzijde: R. Klavins (Unsplash)