Vogels Faeröer Vogelsoorten. Welke vogels broeden er op Faeröer? Wat zijn andere vogelsoorten die je op de eilanden van Faeröer kunt waarnemen?
Vogels Faeröer Vogelsoorten
Door de ligging midden in de Atlantische Oceaan is Faeröer een aantrekkelijke plek om vogels te bekijken. Met name voor zeevogels kun je hier als vogelaar aan je trekken komen. De grote broedkolonies van Noordse stormvogels, papegaaiduikers, zeekoeten en Jan van Genten op de steile rotsen en kliffen aan de kust, zijn zeer indrukwekkend en spectaculair, Op deze pagina vind je informatie over welke vogels Faeröer bezoeken en of er broeden. Het bureau voor Toerisme heeft een mooi boekje uitgegeven over de Faeröerse vogelsoorten. Onderaan de pagina vind je de mogelijkheden om het boekje downloaden.
Overzicht Vogelsoorten op de Faeröer Eilanden
Welke vogels kun je waar zien op Faeröer en in welk jaargetijde? Onderstaand overzicht van vogelsoorten op de Faeröer eilanden geeft inzicht.
IJsduiker
- Wetenschappelijke naam: Gavia immer
- Engelse naam: Great Northern Loon, Common Loon
- Broedvogel: nee
- Bijzonderheden: De ijsduiker kun je het hele jaar aantreffen op Faeröer. Maar veruit de grootste kans maak je de herfst en de winter wanneer een deel van broedvogels van Groenland en IJsland een bezoek brengen aan de eilanden. Voor zover bekend broedt de ijsduiker niet op Faeröer.
Jan-van-Gent
- Wetenschappelijke naam: Morus bassanus
- Engelse naam: Gannet
- Broedvogel: ja, vrij algemeen
- Voorkomen: op zee, broedt op de eilanden Mykines en Mykineshólmur
- Bijzonderheden: De Jan-van-Gent is de grootste broedvogel van Faeroer. De vogelsoort broedt alleen op de meest westelijk gelegen eilanden Mykines en Mykineshólmun en twee rotsen in zee, s, Píkarsdrangur en Flatadrangur. Het gemakkelijkste kun je de broedkolonie van Mykines bereiken. De meeste eieren worden gelegd in het begin van mei en de jongen vliegen uit in september. Jan-van-Genten kunnen wel het gehele jaar bij de Faeröer worden waargenomen.
Kuifaalscholver
- Wetenschappelijke naam: Phalacrocorax aristotelis
- Engelse naam: Shag
- Broedvogel: ja, vrij algemeen
- Voorkomen: rondom de eilanden aan de kust, tijdens het broedseizoen in vrij kleine broedkolonies.
- Bijzonderheden: De kuifaalscholver doet zijn naam eer aan en is zeer herkenbaar aan de kuif op de kop, de gele keelvlek en is kleine dan de gewone aalscholver die niet broedt op Faeröer, maar wel met enige regelmaat wordt waargenomen.
Noordse pijlstormvogel
- Wetenschappelijke naam: Puffinus puffinys
- Engelse naam: Manx Shearwater
- Broedvogel: ja, algemene broedvogel
- Voorkomen: op zee, broedt in holen op grashellingen
- Bijzonderheden: Alhoewel de Noordse pijlstormvogel vrij algemeen is, kan het toch lastig om de vogelsoort waar te nemen. Ze broeden in holen en zijn vooral actief in de late avonduren. In de winter zul je de Noordse pijlstormvogel niet aantreffen.
Noordse stormvogel
- Wetenschappelijke naam: Fulmarus glacialis
- Engelse naam: Fulmar
- Broedvogel: ja, zeer algemene broedvogel
- Voorkomen: op zee, rotskliffen aan de kust
- Bijzonderheden: De Noordse stormvogels is de meest algemene broedvogel van de Faeröer en broedt in zeer grote kolonies op de rotskust en zelfs in het binnenland. Je kunt de Noordse stormvogel het hele jaar op Faeröer zien.
Papegaaiduiker
- Wetenschappelijke naam: Fratercula arctica
- Engelse naam: Puffin
- Broedvogel: ja, zeer algemeen broedvogel
- Voorkomen: steile hellingen en kliffen aan de kust
- Bijzonderheden: De papegaaiduiker is na de Noordse stormvogel de meest algemene vogel van de Faeroer. In sommige schattingen wordt zelfs gesproken van een miljoen broedvogel. In de winter is de papegaaiduiker op Faeröer nauwelijks aanwezig.
Roodkeelduiker
- Wetenschappelijke naam: Gavia stellata
- Engelse naam: Red-throated Loon
- Broedvogel: ja, zeldzame broedvogel
- Voorkomen: zoetwater meertjes, zeearmen
- Bijzonderheden: De roodkeelduiker is een vrij zeldzame broedvogel van Faeröer. De vogelsoort broedt vooral bij zoetwatermeertjes in het binnenland. In de winter is de kans klein dat je een roodkeelduiker aantreft.
Stormvogeltje
- Wetenschappelijke naam: Hydrobates pelagicus
- Engelse naam: European Storm-petrel
- Broedvogel: ja, algemene broedvogel
- Voorkomen: op zee, broedt in holen op grashellingen
- Bijzonderheden: Als je het stormvogeltje tijdens het broedseizoen wil bekijken in de buurt van de nesten dan moet je er ’s nacht op uit. Ze zijn in de buurt van de nesten die ze in holen in de grashellingen maken alleen in de nachtelijke uren actief. Alleen op eilanden waar geen ratten voorkomen broedt het stormvogeltje. De grootste broedkolonie van stormvogeltjes ter wereld is te vinden op het eiland Nólsoy. In de wintermaanden zul je geen stormvogeltjes aantreffen.
Boekje over de Vogels van Faeröer
Het Faeröerse bureau voor toerisme heeft een mooi boekje uitgegeven over de vogels op Faeröer. In het boekje komen de belangrijkste en meest voorkomende vogels van de eilanden aan bod. Naast mooie foto’s, lees je meer over het voorkomen en gedrag van de verschillende vogelsoorten en de omgang met vogels op Faeröer. Je kunt het boekje dat in het Engels is uitgegeven is gratis te lezen en bekijken.
…Birds of the Faroe Islands Downloaden>
Faeröer Bijpassende Informatie
Foto IJsduiker: Pete Markham