Deense Gerechten Deense Keuken. Wat zijn de bekendste gerechten uit Denemarken? Welke gerechten worden gezien als de nationale gerechten van Denemarken? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van de gerechten?
Deense Gerechten – Deense Keuken
De Deense keuken werd tot voor kort niet gezien als culinair hoogstaand. Echter in de afgelopen decennia is hierin veel veranderd met de opkomst van de Nordic Cuisine en het uitroepen van restaurant Moma in Kopenhagen tot het beste ter wereld.
advertentie
Overzicht van bekende Deense gerechten
Op deze pagina is een overzicht te vinden van de bekendste gerechten uit de keuken van Denemarken. De indeling is alfabetisch op naam en links verwijzen naar uitgebreide informatie.
agurkesalat
- Nederlandse naam: ingelegde komkommer
- soort: bijgerecht
- belangrijkste ingrediënten: augurk, azijn
- bijzonderheden: wordt veel gebruikt op de Deense hotdog
bøfsandwich
- Nederlandse naam: Deense hamburger
- Soort: lunch, snack
- belangrijkste ingrediënten: rundergehakt, brood, ui, remouladesaus, ketchup
Bøfsandwich is de Deense versie van het broodje hamburger. Meestal bevat een bøfsandwich een broodje met hiertussen een burger van rundergehakt, belegd met ketchup, remouladesaus, gebakken en/of rauwe uien, Deense mosterd en dille pickles. Soms wordt de bøfsandwich geserveerd met jus. Traditioneel wordt de bøfsandwich verkocht in snackbars en bij de Deens hotdog wagens. Steeds meer vooraanstaande Deense restaurants hebben een bøfsandwich op het menu staan.
flæskeæggekage
- Nederlandse naam: Deense bacon en eieren pannenkoek
- soort: lunchgerecht
- belangrijkste ingrediënten: bacon, ei, bloem
frikadeller
- Nederlandse naam: Deense gehaktballen
- soort: vleesgerecht
- belangrijkste ingrediënt: kalfs- en varkensgehakt
havregrynskage
- Nederlandse naam: havermeelkoekjes
- soort: koekje
- belangrijkste ingrediënten: havermeel, boter, suiker
røde pølser
- Nederlandse naam: Deense hotdog
- soort: lunchgerecht, snack
- belangrijkste ingrediënten: worst, brood, gefruite uitjes, mosterd, ketchup, brood
rødgrød med fløde
- Nederlandse naam: vruchtenpudding met room
- soort: nagerecht
- belangrijkste ingrediënten: aardbeien of frambozen, room
smørrebrød
- soort: lunchgerecht
- belangrijkste ingrediënt: roggebrood
stegt rødspætte
- Nederlandse naam: gebakken schol met garnalen
- soort: visgerecht, hoofdgerecht
- belangrijkste ingrediënten: schol, garnalen, broodkruimels
syltede rødbeter
- Nederlandse naam: bieten in het zuur
- soort: bijgerecht, groentegerecht
- belangrijkste ingrediënten: rode bieten, azijn
Wienerbrød
- Nederlandse naam: Deens gebak
- soort: gebak
- belangrijkste ingrediënten: bloem, boter, suiker, kardemom, vanille