Deense Gerechten

Deense Gerechten Deense Keuken. Wat zijn de bekendste gerechten uit Denemarken? Welke gerechten worden gezien als de nationale gerechten van Denemarken? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van de gerechten?

Deense Gerechten – Deense Keuken

De Deense keuken werd tot voor kort niet gezien als culinair hoogstaand. Echter in de afgelopen decennia is hierin veel veranderd met de opkomst van de Nordic Cuisine en het uitroepen van restaurant Moma in Kopenhagen tot het beste ter wereld.


advertentie





Overzicht van bekende Deense gerechten

Op deze pagina is een overzicht te vinden van de bekendste gerechten uit de keuken van Denemarken. De indeling is alfabetisch op naam en links verwijzen naar uitgebreide informatie.

agurkesalat

  • Nederlandse naam: ingelegde komkommer
  • soort: bijgerecht
  • belangrijkste ingrediënten: augurk, azijn
  • bijzonderheden: wordt veel gebruikt op de Deense hotdog

bøfsandwich

  • Nederlandse naam: Deense hamburger
  • Soort: lunch, snack
  • belangrijkste ingrediënten: rundergehakt, brood, ui, remouladesaus, ketchup

Bøfsandwich is de Deense versie van het broodje hamburger. Meestal bevat een bøfsandwich een broodje met hiertussen een burger van rundergehakt, belegd met ketchup, remouladesaus, gebakken en/of rauwe uien, Deense mosterd en dille pickles. Soms wordt de bøfsandwich geserveerd met jus. Traditioneel wordt de bøfsandwich  verkocht in snackbars en bij de Deens hotdog wagens. Steeds meer vooraanstaande Deense restaurants hebben een bøfsandwich op het menu staan.

flæskeæggekage

  • Nederlandse naam: Deense bacon en eieren pannenkoek
  • soort: lunchgerecht
  • belangrijkste ingrediënten: bacon, ei, bloem

frikadeller

  • Nederlandse naam: Deense gehaktballen
  • soort: vleesgerecht
  • belangrijkste ingrediënt: kalfs- en varkensgehakt

havregrynskage

  • Nederlandse naam: havermeelkoekjes
  • soort: koekje
  • belangrijkste ingrediënten: havermeel, boter, suiker

Deense gerechten røde pølser Deense hotdogrøde pølser

  • Nederlandse naam: Deense hotdog
  • soort: lunchgerecht, snack
  • belangrijkste ingrediënten: worst, brood, gefruite uitjes, mosterd, ketchup, brood

rødgrød med fløde

  • Nederlandse naam: vruchtenpudding met room
  • soort: nagerecht
  • belangrijkste ingrediënten: aardbeien of frambozen, room

smørrebrød

  • soort: lunchgerecht
  • belangrijkste ingrediënt: roggebrood

stegt rødspætte

  • Nederlandse naam: gebakken schol met garnalen
  • soort: visgerecht, hoofdgerecht
  • belangrijkste ingrediënten: schol, garnalen, broodkruimels

syltede rødbeter

  • Nederlandse naam: bieten in het zuur
  • soort: bijgerecht, groentegerecht
  • belangrijkste ingrediënten: rode bieten, azijn

Wienerbrød

  • Nederlandse naam: Deens gebak
  • soort: gebak
  • belangrijkste ingrediënten: bloem, boter, suiker, kardemom, vanille

Bijpassende informatie