Scandinavische Gerechten Scandinavische Keuken

Scandinavische Gerechten Scandinavische Keuken. Scandinavië is waarschijnlijk niet het eerste gebied waaraan je zou denken als het gaat om culinaire hoogstandjes en lekkernijen. Alhoewel, met de aandacht die er is gekomen voor de Nordic Cuisine door het restaurant NOMA in Kopenhagen, is er wel veel meer interesse gekomen voor Scandinavische gerechten en de Scandinavische keuken.

Scandinavische Gerechten Scandinavische Keuken

Op deze pagina vind je een overzicht van traditionele Scandinavische gerechten en bijzonder eten en drinken uit de Scandinavische keuken van Denemarken, Faeröer, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

 

Deense gerechten

Bøfsandwich

  • Maaltijd: lunch, snack

Bøfsandwich is de Deense versie van het broodje hamburger. Meestal bevat een bøfsandwich een broodje met hiertussen een burger van rundergehakt, belegd met ketchup, remouladesaus, gebakken en/of rauwe uien, Deense mosterd en dille pickles. Soms wordt de bøfsandwich geserveerd met jus. Traditioneel wordt de bøfsandwich  verkocht in snackbars en bij de Deens hotdog wagens. Steeds meer vooraanstaande Deense restaurants hebben een bøfsandwich op het menu staan.

Smørrebrød

  • Maaltijd: lunch

Smørrebrød is meest traditionele Deense lunchgerecht, oorspronkelijk bestaande uit een snee roggebrood besmeerd met boter en hierop een combinatie van broodbeleg, bestaande uit vleeswaren, vis, kaas, ei of rauwkost in combinatie met saus en kruiden. Sommige soorten smørrebrød hebben een eigen naam gekregen zoals smørrebrød røget ål med røræg (gerookte paling met roerei), smørrebrød røget laks (gerookte zalm), smørrebrød leverpostej (warme grof gemalen leverpastei met bacon en champignons) en smørrebrød roast beef (rosbief met remouladesaus en rettich).

 

Scandinavische Gerechten uit Faeröer

 

Scandinavische Gerechten uit Finland

Karjalanpaisti

  • Maaltijd: diner, hoofdgerecht

Karjalanpaisti (Karelische stoofpot) is traditioneel gerecht uit Karelie, een streek die zich in het oosten van Finland en het westelijk deel Rusland uitstrekt. In 2007 werd Karjalanpaisti zelf uitgeroepen tot nationaal gerecht van Finland. De ingredienten van de Karjalanpaisti kunnen verschillen. Maar meestal bestaan deze uit vlees (varkensvlees, rundvlees of lamsvlees), groenten als wortels, ui en knolgewassen, vermengt met zwarte peperkorrels en zout. Deze worden in een pot gedaan en met wat water langzaam op een niet al te hoge temperatuur in de oven gegaard.

 

Scandinavische Gerechten uit IJsland

Laufabrauð

  • Maaltijd: ontbijt, kerstmaaltijd

Laufabrauð is een zeer dun en traditioneel IJslands brood dat vooral tijdens de periode rond de kerstdagen wordt gegeten. Op het Laufabrauð worden voordat het gebakken wordt in heet vet of hete olie patronen aangebracht als decoratie.

Skyr

  • Maaltijd: ontbijt

Skyr is een melkproduct dat sterk op kwart of yoghurt lijkt maar eigenlijk een zeer zachte soort van kaas is. De oorsprong van Skyr ligt bij de Vikingen die het meenamen uit Noorwegen tijdens de kolonisatie van IJsland. Skyr is gemaakt gepasteuriseerde, afgeroomde melk en levende bacterieculturen waaraan zogenaamde ‘actieve skyr’ en stremsel wordt toegevoegd. Sinds kort is skyr ook in veel Nederlandse supermarkten te koop.

Svið

  • Maaltijd: diner, hoofdgerecht

Svið is één van de meest traditionele vleesgerechten uit IJsland. Het is een gehalveerde schapenkop die ontdaan is van de haren op de huid en hersenen. Tijdens de bereiding worden allereerst de haren van de schapenkop gebrand. Waarna deze goed gewassen wordt onder een kraan met stromend water. Daarna wordt de kop gehalveerd en worden de hersenen verwijderd. Daarna wordt de schapenkop rustig gekookt in water met zout waar en ten minste een uur in blijft liggen. Als het vlees van de kop loslaat is het gaar en kan het gegeten worden. Svið maakt deel uit van het zogenaamde Þorramatur, een buffet van speciale IJslandse gerechten, dat bij speciale gelegenheden gemaakt wordt.

 

Scandinavische Gerechten uit Noorwegen

Pinnekjøtt

  • Maaltijd: diner, hoofdmaaltijd, kerstgerecht

Pinnekjøtt is een vleesgerecht dat vooral in de kerstperiode wordt gegeten en zijn oorsprong kent in het westen en noorden van Noorwegen. De Pinnekjøtt zelf is lams- of schapenvlees dat gepreserveerd is door er zout aan toe te voegen waardoor het vocht aan het vlees onttrokken wordt. Het kan ook zijn dat ervoor gekozen wordt om het vlees te drogen op speciaal hiervoor ingerichte stellages of door het te roken. Voordat het vlees gekookt kan worden moet het eerst weken in water, vooral om het zout eraan te onttrekken. Daarna kan het vlees gekookt worden. Dit gebeurt door het te plaatsen in een grote pan met een bodempje water waarboven het vlees geplaatst wordt op een rek. Meestal wordt Pinnekjøtt gegeten met gepureerde koolraab en aardappels. In veel Noorse supermarkten kun je tegenwoordig trouwens kan-en-klare Pinnekjøtt kopen.

 

Scandinavische Gerechten uit Zweden

Pyttipanna (Pytt i Panna)

  • Maaltijd: diner, hoofdmaaltijd

Pyttipanna is een simpel hoofdgerecht dat bestaat uit gebakken uien, blokjes aardappels en vlees of wordt. Oorspronkelijk werd het gemaakt van restjes vlees en andere kliekjes die op werden samengevoegd tot één gerecht. De ui, blokjes gekookte aardappel en blokjes vlees worden in een pan met boter gebakken tot er een korstje op zit. Er kan wat peper en zout toegevoegd worden. Pyttipanna wordt gegeten met een spiegelei, augurken en zoetzure gekookte bietjes. Ook in andere Scandinavische landen is Pyttipanna een populair gerecht. In Noorwegen wordt het Pyttipanne genoemd, in Finland Pyttypannu en in Denmarken Biksemad.

 

Bijpassende Informatie

Foto bovenaan de pagina: Carolina Romare (VisitSweden)